Uit de PZC: Van de Ketterij over beslissing Gozübüyük: heb wel eens een fietser in het veld gehad

Van de Ketterij over beslissing Gozübüyük: heb wel eens een fietser in het veld gehad

HET LAATSTE WOORD

GOES – Het was een bijzonder moment gisteren in de wedstrijd Feyenoord-PSV. Bij een 2-1 stand krijgt PSV’er Hirving Lozano de kans om er 2-2 te maken. Precies op dat moment wordt er een tweede bal vanuit de tribune in het veld gegooid. Het spel wordt vervolgens stilgelegd en de kans gaat in rook op. Harold van de Ketterij, de hoogst fluitende Zeeuwse scheidsrechter, schijnt zijn licht op het moment.

Heeft scheidsrechters Gozübüyük goed gehandeld bij dit incident?
De regels zeggen dat wanneer het spel wordt gehinderd door invloed van buitenaf, het spel moet worden stilgelegd. Dit deed hij prima, al was de timing natuurlijk bijzonder lullig voor PSV. Het spel moet vervolgens hervat worden met een scheidsrechtersbal. Ik kon het in de samenvatting niet goed zien, maar ik begreep dat Mark van Bommel klaagde over de scheidsrechtersbal. Hij zei dat de bal eigenlijk direct naar de keeper van Feyenoord gegooid werd. Als dat inderdaad zo is, dan heeft hij absoluut een punt. Het spel had zeker hervat moeten worden met een officiële scheidsrechtersbal, waaraan beide partijen konden deelnemen.

Hebt u zelf wel eens iets dergelijks meegemaakt?
Ik heb het wel eens meegemaakt, maar dan op een heel andere manier. Ik floot ooit een wedstrijd in Breda, waarin er opeens fietser het veld in kwam gereden. Dit was eerder een baldadige dan een doelbewuste actie om het spel te verstoren. Dat was gisteren natuurlijk wel het geval. Bij mijn wedstrijd werd er ook niet een directe scoringskans ontnomen. Wat er gisteren gebeurde was alles bij elkaar best uniek. En erg ongelukkig voor PSV natuurlijk.

Worden dit soort incidenten en beslissingen uitgebreide nabesproken onder scheidsrechters.
Absoluut. Reken er maar op dat dit morgen in Zeist besproken wordt. Het zijn zeldzame gebeurtenissen, maar het is belangrijk dat er als scheidsrechters zijnde een lijn wordt getrokken in zulke gevallen. Op mijn niveau (tweede en derde divisie) komen we ook geregeld samen om bijzondere gebeurtenissen te bespreken, zij het minder vaak dan bij het hoogste niveau.

Is het erg lastig om het middelpunt te zijn van zulke discussies?
Nouja, je hebt natuurlijk liever niet dat het al te vaak gebeurd. Maar ja, het hoort er gewoon bij als scheidsrechter. Als je een faliekant verkeerde beslissing hebt genomen, kun je er ook maar beter eerlijk over zijn. Ik probeer er in ieder geval altijd van te leren. Ik ben blij dat er bij mijn wedstrijden vaak gefilmd wordt. Het geeft me een mooie kans om ook eens naar mijn houding te kijken bijvoorbeeld. Hoe stel ik me op, waar sta ik opgesteld, dat soort zaken. Maar zoals ik zeg, je moet niet te vaak het hoofdonderwerp zijn.

 

Bron: PZC, 3 december 2018