Gisteravond hadden wij de beroemde Zeeuwse ‘Razende Reporter’ Frans van Pagee op bezoek tijdens onze clubavond!

Een icoon binnen het Zeeuwse voetbal en gekend van zijn vele foto’s en filmpjes waar ieder weekend weer smachtend op wordt gewacht om door voetballiefhebbers te worden bekeken.  Ook vaak een bron van informatie voor scheidsrechters (zag ik het nou goed, of zat ik er faliekant naast?). Daarnaast heeft hij een heldere en nuchtere kijk op het voetbal en alles wat daar omheen gebeurt.

Op facebook plaatste hij onderstaand bericht:

‘zonder scheidsrechters staan we buitenspel’

GISTERAVOND WAREN WE BIJ COVS WALCHEREN

VLISSINGEN – Te weinig bezoek ik als voetballiefhebber nog de arbitrage, want zonder hun staan we allemaal buitenspel. Vraag maar eens na bij de clubs, ook clubscheidsrechters moeizaam te vinden. Velen tonen/hebben respect voor hun bijdrage, jammergenoeg velen ook niet in de emotie waar zij zelf wel beter weten. Ook wanneer de leidende arbiter één beslissende foutieve keuze maakt, en de spelers zelf een matig duel spelen waardoor er wordt verloren.
Dan gaat het nadien meestal over die éne fout van de arbiter, tegenover de misschien wel 100 gemaakte keuzes van de spelers samen waardoor ze uiteindelijk verloren. De schuld dan maar bij ‘de man in het zwart leggen’. En een foutieve keuze van de arbiter kan doorslaggevend zijn hoor, maar de foutieve keuzes van de spelers bij elkaar opgeteld zeker zoveel. Maar ja, dat zijn onze vrienden/clubgenoten en die ga je niet uitschelden toch? We zoeken veelal iemand om ons op af te reageren, dit terwijl de scheidsrechter nu juist onpartijdig is. Vreemd te noemen!
‘ons gedrag tegenover de scheidsrechters bepalend voor veel meer’
En dat herhaaldelijk, je moet sterk in je schoenen staan om scheidsrechter te blijven. Je hobby uit te voeren met plezier, maar niet onbelangrijk dat het aantal scheidsrechters niet afneemt maar juist toeneemt. Willen we als clubs hier winst in behalen, moeten we respectloos gedrag aan de zijlijn ook aanpakken. Er in elk geval iets van zeggen wanneer iemand echt over de schreef gaat, niet wanneer iemand in de emotie even los gaat bij een discutabele beslissing maar herhaaldelijk geen respect toont voor de arbiter. En ook de scheidsrechter dient overigens respect te tonen naar een ieder, dat is vrijwel altijd maar kan door respectloos gedrag ook wegzakken.
‘en dan krijg je soms ook nog de laag uit je eigen achterban’
Wordt je een keer gevraagd om te fluiten, omdat clubs er nu eenmaal geen genoeg hebben. En wordt je verteld dat je dat beter niet nog een keer moet doen, het gebeurd! Geen tijd om het vak te leren door mogelijk een foutieve of meerdere beslissingen, dit door iemand die denkt hetzelf beter te kunnen maar het laat. Ben je mooi klaar mee als wedstrijdcoördinator, voorbeelden die wekelijks aan de orde zijn waardoor we een tekort hebben aan scheidsrechters. Denk je langs de lijn soms ‘om te gaan helpen’, dan laat je het wel om ook daadwerkelijk een bijdrage te gaan leveren.
Gewoonweg door wat enkelen denken te mogen roepen, hebben we een tekort aan scheidsrechters. Maar de assistent-scheidsrechter die soms punten pakt voor de club ontvangt de schouderklopjes, even los van de assistent die gewoon eerlijk assisteert en van toegevoegde waarde is.
We zijn allemaal zelf verantwoordelijk voor ons eigen gedrag, je eigen visitekaartje. Geen wijzende vinger naar een individu, dat zorgt er vaak voor dat we nog meer tegenover elkaar komen te staan. Maar een algemeen bericht, waardoor we er allemaal beter van worden. Spelers, trainers, besturen, wedstrijdcoördinatoren, en niet onbelangrijk de scheidsrechters zelf genieten van de sport.
Laten we samen genieten de sport, laat de spelers vooral een wedstrijd beslissen!
De bijeenkomst hebben we vastgelegd, fragmenten gaan we aaneenzetten voor deze toppers. Deze vrijwilligers (KNVB- of clubscheidsrechters) staan er voor ons als voetballiefhebbers, trainen voor ons, komen bijeen om het vak nog beter onder de knie te krijgen door cursussen/bijeenkomsten.
Help jou club door de scheidsrechter te beschermen, zeg er iets van wanneer iemand nadrukkelijk over de schreef gaat. Spreek als bestuur je leden er op aan, en niet onbelangrijk toon waardering, bedank ze voor hun bijdrage en waar dat past ook de complimenten voor uitstekende beslissingen. Ook de ruimte voor een discussie nadien gepast overigens.
Mocht u willen vragen hoe de avond verliep, dan kan ik kort zijn. Het was een zeer gezellige, leerzame avond met ook de nodige humor. Een hapje met een drankje en ook nog het ‘Rad van Avontuur’ waar de Razende er met de friteuse vandoor ging.
, de Razende Reporter

Geef een reactie