Onze landelijke belangenvereniging heeft regulier overleg met de KNVB. Onderstaand het verslag van het overleg dat 13 juni heeft plaatsgevonden.

 

Verslag COVS KNVB

Datum 13 juni 2023

Aanwezig: Dirk Jan, Mark, Hans, Dirk, Twan en Johan.

De volgende punten zijn besproken.

  • Geweld op de velden.
  • Convenant
  • Mulier onderzoek.
  • (voetbal is voor iedereen)
  • Werving & behoud.

 

Geweld op de velden en grensoverschrijdend gedrag;

Dit wordt zeer zeker herkent door de KNVB en ze zetten ook duidelijk stappen. Met geeft toe dat de veiligheid van de scheidsrechter anders moet en kan.

Ze delen onze zorg ook duidelijk. Ook zij zeggen heel duidelijk dit kan en mag niet meer gebeuren en het zal anders moeten, we moeten de scheidsrechter een veilige omgeving geven.

De volgende zaken worden opgepakt door de huidige directie.

  • Het tucht systeem. Is dit nog wel duidelijk voor iedereen en i.v.m. lange doorlooptijd van 3 tot 4 maanden. Hier gaat men kijken hoe we dit beter kunnen. Straffen en dergelijke hoe doen we dit enz. ja kortom veel zaken om te bespreken.
  • Risicomanagement van de vereniging. Ook dit wordt opgepakt en bekeken in hoeverre dit anders moet en of het wel duidelijk is voor de clubs.

Ook hierin zit een staffelen van zaken ook hier gaat men duidelijk naar kijken

  • Vuurwerk op de velden. Ook dit moet van de velden en moet weg van de velden. Scheidsrechters worden hiervoor voorgelicht en dit moet het komend seizoen gebeuren.
  • Bescherming en veiligheid van de scheidsrechter. Ook dit herkent men maar ook dit moet rustig opgepakt worden. We kunnen nu wel iets doen maar daar is het te kort dag voor. Ook dit wel men het komend jaar gaan onderzoeken en kijken wat we hieraan kunnen gaan doen.
    ook hier kan men kijken hoe we ook de B-categorie het geven een gele kaart en dergelijke moet. Ook nadat de bestuursleden hierin zeggen moet dit nu echt scheidsrechter.
  • Opleiden van de scheidsrechter moet hierin worden meegenomen. Ook dit moet het komende jaar gebeuren.

Dirk maakt nog bekend dat in de arbeidsovereenkomst een soort zorgplicht is voor de scheidsrechter. Hieraan moeten de verenigingen en KNVB voldoen. Ook de vereniging zal binnenkort een VCP mensen moeten gaan werven, omdat dit zoals het nu lijkt verplicht gaat worden.

KNVB heeft besloten dat dit 1 jaar gaat duren het seizoen 23/24 gaat men hier aanwerken. Men moet goede onderbouwing hebben en dergelijke. Seizoen 24/25 moet dit allemaal ingaan met de juiste middelen.

Als een COVS-groep denkt dat men in september 2 min het spel stil moet leggen en dan weer verder dan is dit prima. We hebben dit ook neergelegd bij de KNVB. Onze directeur zegt heel duidelijk dat dit vrijstaat om dit te doen.

COVS is tevreden hoe men dit gaat oppakken en gaat uitzoeken. We worden hiervan op de hoogte houden.

Convenant.

Dit onderdeel is er nog steeds en COVS wil dit ook graag bespreken. De heren van de KNVB zeggen dat hoeft niet toch. Nee het hoeft ook niet zeggen wij maar toch er moeten afspraken zijn en terugkoppelingen. Daar is iedereen het over eens en KNVB komt met voorstel hoe nu verder met of zonder Convenant.

Mulier onderzoek.

KNVB ziet veel zaken die ook overeenkomen met het onderzoek. Gelukkig zeggen wij dat jullie dit zien. Ze zijn er ook druk mee bezig. We werden bedankt voor het delen hiervan.

Wat men wel ziet dat de KNVB-scheidsrechters soms moeite hebben met het melden van gedrag en dergelijke.

We krijgen richting van de KNVB welke opleiding en richtingen hiervoor gemaakt worden. We worden hiervan op de hoogte gehouden.

OVIVI (voetbal is van iedereen.

Hier wordt steeds aandacht aan besteed tijdens de themabijeenkomsten. En in alle opleidingen komt dit ook steeds weer terug. (Bij de opleiding heb ik mijn persoonlijke twijfels omdat ik zelf docent ben en hier niets over gehoord heb) Hans zoekt dit uit.

Ook hebben wij precies 2 jaar geleden 3 mensen van de COVS aangeleverd aan de KNVB en daar zou men mee verder gaan. Dit waren Marisca Overtoom, Nicolas Hennon en Martin Wever.

Ook vorig jaar mei zijn ze al uitgenodigd, maar ze wisten niet waar en hoe laat en dergelijk. Hier heeft onze collega achteraan gezeten en heeft vervolgens niets meer gehoord. Hoessin Benzai wordt uitgenodigd op 6 juli a.s. bij inhoudelijkheid vergadering van de KNVB. Mocht dit niet lukken dat wordt Houssin op 16 augustus uitgenodigd op de bestuursvergadering van de COVS.

 

Werving & Behoud       

Hiervoor is de komende 4 jaar geld voor vrijgemaakt. KNVB hoopt jaarlijks iets van ongeveer 2500 scheidsrechters te krijgen.

Ook het tasje met zaken is besproken en moet doorgestuurd worden naar Hans.

Rondvraag.

Dirk vraagt naar de Memo van de mensen waar iets mee is die wekelijks bij de aanstellingen is. Hans zoekt dit uit.

 

 

Door Bestuur

Geef een reactie