Op zaterdag 10 juni 2023 vond dit evenement plaats in het kader van de bevrijding van ons land tijdens de tweede wereldoorlog. Dit ging gepaard met de bunkerroute, georganiseerd door de activiteitencommissie.

Gelukkig waren i.v.m. deze herdenking de navolgende leden aanwezig van onze vereniging, te weten Jan v.d. Dries, Nico Meulmeester, Wim Broekhoven, Bart Wattel, Cees Koeijvoets en Ronnie Krocké. Ook andere belangstellenden (niet leden) sloten zich aan bij onze vereniging, te weten Hans van der Welle, Anneke v.d. Dries, Carla Mulder, Henk Beuns, Peter Bollebakker en Jan Mulder.

Met ons twaalftal moesten we ons melden bij de gids, genaamd Suzan. Dat was nog een hele klim naar het bunkercomplex en ondanks dat het totale traject slechts een 400 meter telde, waren het toch flinke beklimmingen.

Suzan vertelde op een wel zeer enthousiaste wijze alle gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld tijdens de genadeloze gevechten in dit gebied. Indrukwekkende en somtijds huiveringwekkende epistels passeerden de revue. De manschappenbunker bijvoorbeeld, tijdens de uitleg van dit onderkomen viel er een stilte m.b.t. het feit hoe de soldaten moesten leven, slapen, eten, douchen en vechten.

De meeste indruk maakte echter de hospitaalbunker, de uitleg, de inrichting en het materiaal waar men toen mee moest opereren. Ook het feit, dat ondanks de heftige strijd die in Dishoek heeft plaatsgevonden, er toch ook ruimte was voor menselijke aspecten.

De tijd vloog voorbij door de enthousiaste gids en door de vele aspecten die zij naar voren bracht, betrekking hebbende op de slag die hier is gevoerd. Na 105 minuten stonden we weer op het pleintje. Geconstateerd kon worden dat het een zeer luisterrijke groep was, altijd zeer plezierig voor een gids.

Daar elke gids andere aspecten behandeld in zijn verhalen, hebben we afgesproken dat we het ook nog eens met een andere gids gaan bezoeken. Bijna een ieder van onze groep was verrast door de aanwezigheid van de bunkers in dit gebied, terwijl men hier al jaren rondfietst of hardloopt.

Na de rondleiding hebben we nog een drankje genuttigd op het plein, derhalve kan worden gesproken van een geslaagd evenement, voor herhaling dus vatbaar.

Ronnie Krocké

Onderstaande foto’s zijn van de hand van Bart Wattel

Geef een reactie